Voor een goed en persoonlijk afscheid

Kan uitvaart niet betalen

Het komt soms voor dat een overleden Maastrichtenaar geen geld nalaat en ook geen voorzieningen heeft getroffen waarmee de uitvaart betaald kan worden. Als de nabestaanden zelf ook geen geld hebben voor de uitvaart van hun dierbare zal de gemeente Maastricht de uitvaart verzorgen.

De gemeente zal doorgaans kiezen voor een sobere uitvaart zonder extra’s. Als men weet of de overledene begraven of gecremeerd wilde worden zal men de wens van de overledene volgen. Als er geen wensen bekend zijn mag de gemeente zelf kiezen. Voor nabestaanden is het nadeel dat ze zelf niet betrokken zullen worden bij de organisatie van de uitvaart. Ze zullen met de gemeente moeten overleggen op welke manier zij afscheid kunnen nemen van hun dierbare.

Kosten verhaald op familie

Dat de gemeente de uitvaart regelt wil niet zeggen dat de uitvaart gratis is voor de directe nabestaanden. De kosten zullen doorgaans later alsnog op hen worden verhaald. Dat zal al snel gaan om enige duizenden euro’s. Het is daarom vaak veel verstandiger om toch te proberen om zelf de uitvaart te regelen. Families kunnen in deze situatie overwegen om te kiezen voor een budget crematie. Zo kan een eenvoudige crematie op www.budgetcrematie.nl al worden geregeld voor 1.795 euro.

Bijzondere bijstand

Mensen die een uitvaart voor een dierbare moeten regelen maar daar geen geld voor hebben kunnen mogelijk in aanmerking komen voor bijzondere bijstand van de gemeente Maastricht. Kijk op de website van de gemeente om te zien of je in aanmerking komt voor bijzondere bijstand. Je kan de gemeente tijdens kantooruren ook bellen voor meer informatie.

Website: Gemeente Maastricht/bijzondere bijstand
Telefoon: 14 043
Bezoekadres:
Sociale Zaken Maastricht Heuvelland
Randwycksingel 22
6229 EE Maastricht

Alternatief: Crowdfunding

Is er geen geld voor de uitvaart en wilt u de uitvaart niet overlaten aan de gemeente? Dan kunt u overwegen om hulp te vragen aan vrienden, kennissen en andere betrokkenen. Het inzamelen van geld via internet wordt ook wel 'crowd funding' genoemd.

Tegenwoordig zijn er veel sites die je helpen met het inzamelen van geld voor allerlei doelen. Ook voor uitvaarten is er een speciale site: UitvaartDonatie.nl. Uniek aan deze crowdfunding site is dat donateurs geen commissie hoeven te betalen over hun donaties voor het gebruik van de site. Er worden ook geen transactiekosten gerekend per donatie. Zo kan het hele bedrag aan de uitvaart worden besteed.

De uitvaarten worden verzorgd door Amstel Uitvaarten, een uitvaartonderneming gespecialiseerd in waardige, persoonlijke en betaalbare uitvaarten. Doordat de donaties bij een uitvaartonderneming binnenkomen hebben donateurs de zekerheid dat het geld besteed wordt waarvoor het bedoeld is: het regelen van een uitvaart. Voor meer informatie, kijk op UitvaartDonatie.nl.

Overlijden in regio Maastricht melden?
Bel nu direct: 088 - 605 1206