Voor een goed en persoonlijk afscheid

Palliatieve zorg

Palliatieve zorg is de zorg die mensen krijgen wanneer ze een ziekte hebben die niet meer te genezen is. De zorg is dan niet meer gericht op het beter maken van de patiënt, maar het richt zich erop om iemand in zijn of haar laatste levensfase een zo hoog mogelijke kwaliteit van leven te geven.

Palliatieve zorg bevat meer dan alleen medische zorg. Het kan ook bestaan uit bijvoorbeeld geestelijke zorg of thuiszorg. Ook de directe naasten krijgen vaak hulp omdat het ook voor hen een heel moeilijke periode is.

Wie bieden palliatieve zorg in Maastricht

Er zijn verschillende organisaties in Maastricht die zich bezighouden met palliatieve zorg. Hieronder staan er een aantal.

Huisarts
Als iemand van de specialist in het ziekenhuis te horen heeft gekregen dat hij of zij ongeneeslijk ziek is kan iemand ervoor kiezen om contact op te nemen met de eigen huisarts. Omdat de meeste mensen in de loop van de jaren een goede relatie hebben opgebouwd met hun huisarts kan het juist extra fijn zijn om geholpen te worden door de huisarts. De huisarts kan precies overzien welke zorg iemand nodig heeft en weet welke organisaties in Maastricht kunnen helpen.

Maastricht UMC+
Het Regionale Consultatieteam Palliatieve zorg van ziekenhuis Maastricht UMC bestaat uit een groep van deskundigen die gespecialiseerd zijn in palliatieve zorg.
Kijk voor informatie op: www. palliatievezorg.mumc.nl

Hospice Trajectum
Mensen die hun laatste levensfase niet thuis kunnen doormaken kunnen naar Hospice Trajectum. In een heel huiselijke en gemoedelijke sfeer zorgt een team van professionals en vrijwilligers voor de gasten. Mensen hebben veel privacy en iedereen heeft genoeg ruimte om bezoekers te ontvangen. De mensen van Trajectum doen er alles aan om hun gasten zo goed mogelijk te helpen.

Hospice Trajectum
Abtstraat 2B
6211 LS Maastricht
Tel.: 043 - 851 12 75
www.hospicetrajectum.nl

Mantelzorgwaardering gemeente Maastricht

Mensen die ongeneeslijk- of terminaal ziek zijn worden vaak zeer intensief geholpen door hun naasten. De gemeente Maastricht vindt het heel belangrijk dat inwoners elkaar helpen en daarom biedt de gemeente de mogelijkheid om mantelzorgers jaarlijks 200 euro te geven.

Voorwaarden voor deze waardering zijn onder andere dat iemand drie maanden of meer wekelijks minimaal 8 uur mantelzorg heeft verleend.
Sociale Zaken Maastricht Heuvelland
Bezoekadres
Randwycksingel 22
6229 EE Maastricht
Post adres
6202 TC Maastricht
Postbus 4902
Tel: 14 043

Kijk voor meer informatie op: www.gemeentemaastricht.nl/mantelzorgwaardering-aanvragen

Nadenken over je eigen uitvaart

Het komt veel voor dat mensen in hun laatste levensfase zelf willen nadenken over hun eigen uitvaart. Je kan dan denken aan het vastleggen van je wensen om te worden begraven of gecremeerd. Maar je kan ook nadenken over bijvoorbeeld de invulling van de plechtigheid en een eventuele boodschap die je na wil laten aan je dierbaren.

Kijk voor hulp en inspiratie in het hoofdstuk Je eigen uitvaart regelen.

Overlijden in regio Maastricht melden?
Bel nu direct: 088 - 605 1206