Voor een goed en persoonlijk afscheid

Verder na overlijden dierbare

In de weken na de uitvaart begint voor veel mensen het echte rouwproces. Iemand die bijvoorbeeld zijn partner is verloren voelt het gemis extra op de meest dagelijkse momenten. Bijvoorbeeld bij het ontbijt, waar je altijd samen lekker genoot van het ontbijt moet je nu opeens alleen eten. Misschien deed je altijd samen de boodschappen, dan kan ook het winkelen ineens heel eenzaam voelen.

Waar het leven voor anderen weer ‘gewoon’ verder gaat komt voor iemand die zijn dierbare is verloren nu juist het verdriet. Het is een rouwproces dat door iedereen weer anders wordt ervaren. Het verschilt ook per persoon hoe je op een groot verlies reageert. Wanneer iemand er niet meer in slaagt om het leven weer op te pakken kan het verstandig zijn om hulp te zoeken.

Wie kan helpen bij rouw

De huisarts is vaak de beste persoon die mensen in rouw kan helpen. De huisarts kent zijn patiënten en kan zich goed inleven in mensen. Praat daarom met je huisarts over je verdriet. De huisarts weet hoe jij geholpen kan worden. De huisarts kan je bijvoorbeeld doorverwijzen naar hulpverleners in Maastricht.

Vrijwilligers van Humanitas Maastricht

Ervaren vrijwilligers van Humanitas Maastricht helpen mensen die te maken hebben met en groot verlies. Mensen die zich alleen voelen in hun verdriet kunnen contact opnemen met Humanitas. Humanitas zorgt er dan voor dat een vrijwilliger thuiskomt om te praten en te luisteren. Deze vrijwilliger weet hoe hij of zij mensen kan helpen in hun rouwproces. Er zijn geen kosten verbonden aan de hulp van Humanitas.

Humanitas Maastricht
Baron van Hövellstraat 4
6221 VE Maastricht
Tel: 043- 35 60 448
Website: www.humanitas.nl/maastricht.

Meer weten over rouw

Als je meer wilt weten over rouw dan kan je eens kijken in de infotheek van Uitvaart.nl. Bij het hoofdstuk rouw staan negen artikelen over rouw. Het gaat om informatie voor mensen die zelf in rouw zijn, maar je vindt hier ook informatie voor mensen die willen weten hoe ze iemand uit hun omgeving kunnen helpen als deze in rouw is. Bij de artikelen op Uitvaart.nl staan ook diverse films waarin prof. dr. Manu Keirse uitleg geeft over een specifiek onderwerp. Prof. dr. Manu Keirse is verbonden aan de universiteit van Leuven en is een autoriteit op het gebied van rouw. Zijn uitleg in de films kan je mogelijk helpen.

Via de links hieronder kan je de informatie over rouw vinden op Uitvaart.nl.

  • Rouwen - Hoe doe je dat?
  • Normale rouw bestaat niet - misverstanden over het rouwproces
  • Emotionele aspecten - rouwproces werkt bij iedereen anders
  • Lichamelijke aspecten - rouw kan zorgen voor lichamelijke klachten
  • Steun van anderen - steun van mensen uit de omgeving
  • Hoe is iemand overleden? - invloed op het rouwproces
  • Verlies van een kind - gevolgen voor ouders en hun omgeving
  • Rouw bij kinderen - kinderen rouwen op hun eigen manier
  • Rouw bij verstandelijk gehandicapten - goede begeleiding zeer belangrijk

  • Overlijden in regio Maastricht melden?
    Bel nu direct: 088 - 605 1206