Voor een goed en persoonlijk afscheid

As bewaren

Nadat je de as bij het crematorium hebt opgehaald kan je ervoor kiezen om de as te bewaren. Dat kan bijvoorbeeld thuis, maar het is ook mogelijk om de as te bewaren op een van de begraafplaatsen in Maastricht. Hieronder een aantal veel voorkomende asbestemmingen.

Urn

De meest gekozen asbestemming is de urn. Urnen zijn er in heel veel verschillende soorten en maten. Ook de materialen verschillen van steen, hout, metaal of glas. Er zijn ook urnen die ruimte bieden voor de as van twee overleden mensen. Er zijn ook mini urntjes te verkrijgen die er net zo uitzien als de grote urn. Deze worden vaak gebruikt om de as te verdelen. De grootste hoeveelheid as blijft dan in de grote urn, maar in alle mini urntjes wordt dan een beetje as gestopt. Zo kunnen meerdere nabestaanden beschikken over de as. Voor overleden kinderen zijn er speciale kinderurnen.

Op www.urnenwinkel.nl vind je een overzicht van de mooiste urnen die te verkrijgen zijn. De collectie bestaat uit urnen die te koop zijn in verschillende prijscategorieën. je kunt er urnen kopen vanaf iets minder dan 100 euro.

Assieraad

Een heel mooie manier om de as van je dierbare bij je te dragen is door deze te verwerken in een assieraad. Een assieraden ziet er precies zo uit als een regulier sieraad. Er zijn heel veel soorten assieraden in veel verschillende prijscategorieën. Denk aan ringen, horloges, armbanden een medaillon of een ketting.

Het voordeel van een assieraad is dat het er ook nog eens heel mooi uit ziet en dat het niet direct vragen oproept bij andere mensen. In de meeste assieraden zit de as in een kleine ruimte die wordt afgesloten met een schroefje. Zo kan je de as er later eventueel weer uithalen als je een ander assieraad wilt kopen.

Kijk voor voorbeelden van assieraden op www.urnenwinkel.nl.

As bewaren op begraafplaats

Op begraafplaats Tongerseweg kan de as van een dierbare op verschillende manieren worden bijgezet. Dat kan bijvoorbeeld in een urnengraf. De urn wordt dan in een kunststof box geplaatst onder de grond. Bovenop dit graf kan een grafmonument worden geplaatst. Je kan de urn met de as ook plaatsen in een nis. Het is ook mogelijk om de as bij te zetten in een bestaand graf.

Ook op de meeste particuliere begraafplaatsen zijn verschillende asbestemmingen mogelijk. Neem contact op met de beheerder van de begraafplaats van keuze voor informatie over de mogelijkheden en de tarieven. Kijk voor de contactgegevens van de begraafplaatsen in het hoofdstuk Begraafplaatsen in Maastricht.

As thuis bewaren

Het is natuurlijk ook mogelijk om de as van je overleden dierbare thuis te bewaren. Het is dan wel verstandig om goed te bedenken waar je de as gaat bewaren. Stel dat je dat wil doen op een zichtbare plek in bijvoorbeeld de kamer of slaapkamer dat moet je er rekening mee houden dat het mogelijk is dat iemand de urn een keer per ongeluk omstoot. Het is in dat geval verstandig om te kiezen voor een onbreekbare urn zodat de urn niet uiteen valt als deze wordt omgestoten. Het kan ook zijn dat de urn een plek krijgt in de tuin. Er zijn speciale askunstwerken te koop die worden gemaakt door kunstenaars. Maar je kan natuurlijk ook een urn buiten plaatsen op een mooie plek. Let er bij de keuze van de urn dan wel op dat deze weersbestendig is.

Overlijden in regio Maastricht melden?
Bel nu direct: 088 - 605 1206