Voor een goed en persoonlijk afscheid

As uitstrooien

Je kan de as van een overleden dierbare op heel veel plekken uitstrooien. Soms heeft de overledene zelf een laatste wens aangegeven voor de asbestemming. Het kan bijvoorbeeld zijn dat iemand de as wil laten uitstrooien in de Maas of op een andere dierbare plek in Maastricht of daarbuiten.

Regels uitstrooien as

De eigenaar van de grond moet toestemming geven voor het uitstrooien van as op zijn of haar grond. Iemand die de as van een dierbare in zijn of haar eigen tuin wil uitstrooien hoeft dus geen toestemming te vragen aan een ander. Maar wanneer je de as bijvoorbeeld in de tuin van de buurman zou willen uitstrooien moet je de buurman eerst om toestemming vragen. Nu zijn er uiteraard niet veel mensen die de as bij de buren in de tuin willen uitstrooien. Maar wanneer je de as bijvoorbeeld zou willen verstrooien in een park in Maastricht moet je de gemeente eerste vragen om toestemming. De gemeente is namelijk eigenaar van die grond.

Natuurlijk is het niet zo dat je altijd direct een bekeuring krijgt wanneer je de as ergens zonder toestemming uitstrooit. Als dat gebeurt op een plek waar niemand er last van heeft zal het doorgaans geen problemen opleveren. Maar wanneer je de as bijvoorbeeld zou willen uitstrooien op de het Vrijthof is dat heel anders.

Bedenk vooraf heel goed waar je de as uit gaat strooien. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je dat op een plek doet die even later wordt schoongeveegd of op een plek waar mensen hun hond uitlaten. Dat is uiteraard geen fijne gedachte. Daarom is het misschien verstandiger om de as te verstrooien op een begraafplaats in Maastricht. Op de gemeentelijke begraafplaats aan de Tongerseweg is een strooiveld waar de as uitgestrooid kan worden. Dat mag overigens alleen met toestemming van de beheerder van de begraafplaats en tegen betaling. Er zijn ook meerdere particuliere begraafplaatsen waar de as uitgestrooid mag worden. Neem contact op met de beheerder voor de mogelijkheden en tarieven. Je vindt de contactgegevens in het hoofdstuk Begraafplaatsen in Maastricht.

As uitstrooien op zee

Je kan de as van een overleden dierbare ook laten uitstrooien op zee. Er zijn verschillende bedrijven die speciale vaarten organiseren waarbij nabestaanden de as kunnen uitstrooien over zee. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om een speciale dienst te houden op zee om zo met alle directe nabestaanden op een heel intieme manier de as los te laten.

Het is ook mogelijk om de as te laten uitstrooien op zee. Wil je meer informatie over de mogelijkheden en tarieven? Stuur dan een mail naar info@topuitvaarten.nl

Overlijden in regio Maastricht melden?
Bel nu direct: 088 - 605 1206